There are bundles of articles on the internet that teach you how to drive traffic to your website. You can invest in search engine optimization, online advertising, brand building, influencer marketing, or one of the hundreds of other traffic generation strategies available.

However, getting traffic is not the ultimate solution for digital marketing. Still, you need to provide content that convinces visitors to get involved and convert. For those who are in the online business, the most critical indicator is sales conversion.

Why isn’t my site converting?

There are various reasons why there are no conversions. Check out these top 10 reasons your website is blocking conversions and start improving today.

No/very few visitors

Well, then I think the issue is just straightforward.

This is what you might expect if your website is new, isn’t ranked in search results, isn’t posting on social media, or isn’t running a paid marketing campaign.

Solution:

Get more targeted traffic by providing engaging content. Enrich your content with targeted keywords and through search engine optimization. Find out what phrases your target audience uses to find information about their needs and issues. Write (many) articles that target those phrases. It also optimizes search engine sales.

1. You are focusing on design, not goals.

.

An excellent site with the latest features is friendly to look at, but if a visitor doesn’t find it helpful to search or buy, you’re servicing your business, not your customers. Websites have long been the realm of designers and other creatives, but that’s not enough.

Solution:

To compete in the present era, you need to laser-focused to discover your website and meet your consumer goals. Otherwise, they will find someone to do so. Following the latest design, trends don’t go too far. But following your customer’s goals will help.

2. The Page Is Distracting

For good results, make sure each page focuses on the main offer you want. This means removing navigation and other unwanted items from your landing page or cart page.

Check your page analysis to see if anything is blocking your conversions. Go to Google Analytics Audiences »User Flows to see where users leave the purchasing process. For more information on buyer behaviour, you can enable advanced e-commerce in Google Analytics.

3. You are offering a negative mobile experience.

If you have a website that isn’t mobile-friendly, there’s no way to survive these days. It’s not enough that the site is responsive. It should be explicitly designed for mobile devices in terms of structure and content. Not doing so means pushing a significant portion of your customer base to the limit and lowering your conversion rate.

Solution:

But what does mobile design include?

  • Use large, easy-to-read text.
  • Use short paragraphs
  • Make sure all essential features are just a tap away.
  • Use only one call to action.

The important thing is to keep testing your mobile site. You probably need to ask your family and customers for feedback on your site’s mobile experience. Next, you need to find out what works and what doesn’t and address these issues.

Unless you ignore the importance of providing a great mobile experience for your site, it’s easy to focus on why your site isn’t converting.

4. No Call to Action

Your website may be user-friendly with high-quality and engaging content, but it cannot convert without clear and concise action-inspiring phrases. Users may want to convert, but they don’t have the opportunity or means to convert because you don’t provide it.

Solution:

Make the call to action clear, compelling, concise, prominent, and specific. It provides all the information you need so that you know exactly what you want to do next. Create phrases that encourage specific, relevant actions and place them prominently on every page of your site.

Whatever you do, make sure it’s straightforward for the user to convert when you’re ready.

5. You Don’t Know Who You’re Selling To

Another issue to consider when considering ways to improve conversion rates is whether you have a clear idea of your potential customers. If you’re not marketing to the right individuals, your conversion rates will be low, and your sales will go down.

So an essential step in addressing e-commerce conversion rate issues is finding out what your customers want. You will need to look at web analytics to see how people are doing on your site and social analytics to see what they are sharing.

Solution:

Pay attention to customer interactions and online reviews via the help desk and messaging app. You can also collect helpful customer information through customer surveys.

All of this helps you understand your market to create your customer’s avatar and bring it to market more efficiently. Marketing to specific people who match your audience will improve your conversion rates.

Ideally, your goal is to provide a targeted customer experience rather than a one-size-fits-all approach.

6. Your site Isn’t Optimized.

Another factor to consider is search engine optimization (SEO) if your site has low conversion rates. SEO uses product-related keywords to optimize the content and web pages that users see when they search online.

The word “related” is vital because Google aims to display the most relevant content when people search. If your page doesn’t appear, people won’t click, and traffic will be low.

And if they can’t find what they expect when they land on your site, conversions will also be low. That’s why it’s essential to do a keyword search for your niche to make sure your web pages meet your needs.

Solution:

Here are some tips: If you run an e-commerce site on WordPress, use the all-in-one SEO plugin to walk you through your crucial SEO tasks and eliminate one of the causes of low conversion rates.

7. Nobody Loves (or Understands) Your Product

This is another area where website conversion rates can drop, as they make purchase decisions as product pages.

One of the primary reasons for low conversion rates on some product pages is that they don’t do an excellent job of demonstrating their products to potential buyers.

Solution:

Buyers need to understand how a product benefits, solves problems, and the main features of the product. This helps define the value of the product and increases the likelihood that people will buy it.

8. Product Images Are Poor

Images are vital for conversions, and this also applies to e-commerce sites. The better the product image looks, the more likely it is that you will get conversions.

Solution:

If you want to improve conversions, avoid small, low-quality, grainy images and prioritize large, crisp, and exciting photos. You can also add videos of the products to win customers. The video shows that the more engaged you are and the longer you stay, the more likely you will get a conversion.

9. You don’t have an intuitive cart feature.

If you do an excellent job with a CTA and direct users to multiple purchasing options (if you run an e-commerce store), you need to make sure that the purchasing process is simple.

Would you like to make it easier for users to add something to their cart and check it out intuitively? If not, it’s a good idea to rethink how it affects conversions.

Solution:

Work with your web developer to create an intuitive shopping cart for your users.

10. You give users too many choices.

Another reason your website may not convert is simply that there are too many choices on the pages of your site. If you want to encourage users to convert, the page focus should be a CTA that encourages users to do that.

Too many options, menus, and buttons available to the user can lead to so-called analytical paralysis. This means that users are overwhelmed and paralyzed, leaving no choice. This is the worst scenario for a page that aims to increase sales.

Solution:

Scroll through all pages of your website to make sure you have an exact phrase that encourages action. It’s okay to have more than one, but having more than one on a page can be overwhelming.

Your Pricing Strategy Is

Did you know that price is the essential purchase factor for 60% of buyers? Therefore, one of the reasons for low conversion rates on e-commerce sites is poor pricing strategies.

We suggest improving conversions using psychological pricing techniques such as:

  • Product grouping.
  • Add 9 to the end of the price instead of rounding up.
  • Use of small fonts.
  • When reading, make sure the price has only a few syllables.


The bottom line:

These top 10 reasons are not exhaustive. These are just the starting points for increasing your site’s conversions. However, many of these small changes can make a big difference. Over time, you can improve in each of these critical areas to get more conversions and grow your business.

Mark Preston

Mark Preston

Read Next
Tell the world
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

You may also like

1
2
3
4
5
6
7

Want More SEO Traffic?

Answer 7 quick and easy questions and Moda will give you a FREE step-by-step guide to increase your website traffic.

What is your SEO experience level?

Do you know code or have a website developer to make changes to your website?

Do you have a blog?
If it's a yes, how many posts per month?

Do you run any Advertising or Paid Ads?

How much revenue do you generate per month?

You have completed the SEO Quiz!

To get your results and get a FREE step-by-step guide to increase your traffic just enter your details below.

Quick Quote

Request a Call Back or email

Free SEO Audit

Thank you!

We'll be in Touch Shortly.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

We Use Cookies

We love cookies, we hope you love them too.

Thank you!

Your FREE step-by-step
guide is on its way.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Thank you!

We'll be in Touch Shortly.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Thank you!

We'll be in Touch Shortly.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin